Διατροφική αξία

Ανάλυση Διατριφκών Αξιών

Το τυρί, αποτελεί για τον άνθρωπο ένα πολύ καλό τρόφιμο, γι’ αυτό και καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της διατροφής του. Ανάλογα με το είδος του και τον τρόπο παρασκευής του, περιέχει πρωτεΐνες, λίπος, ασβέστιο και βιταμίνες σε διάφορα ποσοστά και διατροφική αξία.

Το τυρί Φέτα είναι το κυριότερο Ελληνικό τυρί. Είναι ένα τυρί με πολύ πλούσια διαθρεπτική αξία, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα.

 

Θρεπτικά Συστατικά ανά 100 γρ Φέτα Ημερήσιες Ανάγκες Ενήλκου ‘Αντρα Ποσοστό Κάλυψης Ημερησίων Αναγκών
Λίπος, g 21 - -
Πρωτεΐνες, g 17 55 31
Ενέργεια, Kcal 250 3000 8
Ασβέστιο, mg 490 800 61
Βιταμίνη A, mg 250 750 33
Βιταμίνη D, mg 0,3 10 3
Βιταμίνη B2, mg 0,75 1,8 41

Πίνακας: Κύρια θρεπτικά συστατικά της Φέτας και ποσοστά που καλύπτουν από τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικου άνδρα που εργάζεται μέτρια.
Πηγή: Εθνική Επιτροπή Γάλακτος

Φαίνεται λοιπόν ότι από 100 γραμμάρια Φέτα, μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ενός ενήλικου άνδρα που εργάζεται μέτρια κατά το 1/3 ως προς τις πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας, τη βιταμίνη Α και τη ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και κατά το μισό και πλέον οι ανάγκες του σε ασβέστιο. Καλύπτεται επίσης ένα σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών του σε ενέργεια.

Απομιμήσεις της Φέτας

Από χώρες στις οποίες, δεν υπάρχει το αιγοπρόβειο γάλα έγιναν πολλές προσπάθειες υποκατάστασης της Φέτας με τυριά άλμης από αγελαδινό γάλα.

Το αιγοπρόβειο και το αγελαδινό γάλα παρουσιάζουν σημαντικές ποιοτικές διαφορές μεταξύ τους στο άρωμα, στη γεύση, στη χημική σύσταση και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το στοιχείο αυτό αποτελεί και την ειδοποιό τους διαφορά

Κατά μια μέθοδο χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία παρασκευής της Φέτας προσθέτοντας στο αγελαδινό γάλα χλωροφύλλη για να επιτευχθεί το λευκό της χρώμα και λιπάση με σκοπό να προσεγγιστούν οι οργανοληπτικές ιδιότητες της.

Κατά μία άλλη χρησιμοποιήθηκε υπερδιήθηση για τη συμπύκνωση του αγελαδινού γάλακτος πριν την πήξη του γάλακτος, απευθείας στο μέσο συσκευασίας.

Και στις δύο περιπτώσεις το τυρί από αγελαδινό γάλα δεν μπόρεσε να προσεγγίσει τις χαρακτηριστικές οργανοληπτικές ιδιότητες της παραδοσιακής Φέτας.

Η ιδιαιτερότητα της Φέτας οφείλεται αφενός μεν στις χαρακτηριστικές οργανοληπτικές ιδιότητες που προσδίδουν στο γάλα οι ντόπιες φυλές αιγών και προβάτων σε συνδυασμό με την ελληνική χλωρίδα και το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής και αφετέρου στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της.