Κατίκι Δομοκού

ch_katikiΠαράγεται παραδοσιακά στο οροπέδιο Όθρυς στην περιοχή Δομοκού από γάλα πρόβειο ή γίδινο ή από μίγμα αυτών. Είναι αλοιφώδες τυρί λευκού χρώματος, με μαλακή, ελαφρά ξινή και ευχάριστη γεύση και άρωμα, χωρίς επιδερμίδα και χρώμα λευκό. Έχει μέγιστη υγρασία 75% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40% κατά βάρος.

Το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού πρέπει να είναι καλής ποιότητας, νωπό ή παστεριωμένο, να προέρχεται αποκλειστικά από την περιοχή Δομοκού και από φυλές προβάτων και αιγών παραδοσιακά εκτρεφομένων και προσαρμοσμένων στην περιοχή παρασκευής του τυριού αυτού, η διατροφή των οποίων πρέπει να βασίζεται στη χλωρίδα της περιοχής αυτής.

Για την παρασκευή του τυριού αυτού, το γάλα θερμαίνεται στους 75 C περίπου για 30 δευτερόλεπτα, και ακολούθως ψύχεται στους 27-28 C. Στη συνέχεια τοποθετείται εντός τυρολέβητος σε θερμοκρασία 20-22 C με ή χωρίς πυτιά, όπου παραμένει μέχρι το σχηματισμό πήγματος. Ακολούθως, το πήγμα πολτοποιείται και εισάγεται σε υφασμάτινους σάκους για στράγγιση. Η στράγγιση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί όταν το πήγμα αποκτήσει υγρασία 75-80% κατά βάρος. Το στραγγισμένο πήγμα αλατίζεται, αναμιγνύεται ώστε να αποκτήσει ομοιογενή υφή και συσκευάζεται σε δοχεία ή διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους θερμοκρασίας μικρότερης των 4 C μέχρι τη διάθεσή του.